Hvad så nu, Jake?

Jacob Nielsens svada mod blogs’ intetsigende korte og ikke-underbyggede indhold er nu blevet udfordret af det ny tema til WordPress kaldet “CommentPress“.

CommentPress er udviklet af “The Institute for the Future of the Book“, som er en samling intellektuelle, der ser på de nye mediers udfordringer overfor den gode gamle bog. CommentPress er et tema, hvor man både kan kommentere på de enkelte afsnit i indlægget og på hele indlægget som helhed. Det betyder, at især lange artikler med mange emner nu kan blogges uden at opfordre til en uoverskuelig i alle retninger stikkende kommentarstrøm. I stedet er netop de seriøse og velresearchede artikler, som Jakob Nielsen plæderer for, nu oplagte i blogsammenhæng. Og selv om Niels fra SocialSquare overvejer, om det overhovedet er en blog længere, så synes jeg nu ikke, det er nødvendigt. Bloggen kan stadig det samme, men indbyder til endnu længere indlæg med endnu mere specifikke kommentarer. Og ja, indlæg har altid måttet være lange på en blog.

Eksempler på brug af CommentPress:
Gamer Theory (moderskibet)
The Untitled Document
GrundlovsDebat (se også Jeppes indlæg om CP)

4 tanker om "Hvad så nu, Jake?"

 1. Pingback: jeppe kabell » Grundlovs Debat

 2. Mark

  Jeg er stor fan af Jakob Nielsen. Jeg er ikke altid enig med ham, men der er to ting ved ham, jeg respekterer:

  * Han falder ikke for det, der er nyt og hipt, bare fordi det er nyt og hipt.
  * Han tager altid udgangspunkt i brugeren og dokumenterer det med brugertests.

  Han falder med andre ord ikke på røven over f.eks. Flash, selvom det ser imponerende ud eller for blogging, fordi det bliver mere og mere populært.

  Jeg er da også enig med ham i hans artikel at blogging ikke er den fornuftigste løsning for alle. Og slet ikke hvis kunden er “a world leader in his field”. Når vi er oppe i det luftlag er det naturligvis ikke hurtige uformelle skriblerier, han skal tiltrække brugere med. En “a world leader in his field” skriver naturligvis artikler, da han er toneangivende inden for et givent område. Selvfølgelig kan man godt skrive lange seriøse artikler på en blog, men der er da en risiko for at det bliver opfattet som “endnu en blog” og derved devaluerer indholdet på forhånd.

  CommentPress ser rigtigt fornuftigt ud. En rigtig stor ulempe ved blogkommentarer er manglen på tråde i kommentarerne. Man er altid nødt til at skrive, hvad man svarer på og hvem man svarer. Det ville man ikke behøve hvis kommentarerne var trådet. Usenet viser med al tydelig hvor godt og effektivt, det egentlig fungerer. Det er også meget nemmere at citere på Usenet.

  Jeg håber, at CommentPress bliver videreudviklet for det løser tildels ovenstående problem og giver nogle gode muligheder. Jeg kan kun frygte lidt, at ikke er helt gennemskueligt nok for brugeren, men det må tiden vise. Idéen er god.

  Svar
 3. René Forfatter

  Først og fremmest: “Han falder ikke for det, der er nyt og hipt, bare fordi det er nyt og hipt.”. Helt enig, men indsigten i, at blogs ikke kan bruges til alt, er nu alligevel det hippe i øjeblikket. Heldigvis.

  Angående artikler vs. blogindlæg, så er jeg stadig ikke overbevist om, at “lang seriøs tekst på web kaldet artikel” er væsentligt anderledes end “lang seriøs tekst på web kaldet indlæg i noget kaldet blog”. Det ene faciliterer elitær envejskommunikation – det andet reel kommunikation. At man ikke ønsker kommunikation er helt fint – jeg fatter eksempelvis ikke, hvorfor AFR forsøger at lade som om, at han ønsker det – men jeg synes, det er skudt forbi mål at give blogmediet skylden.

  Trådede kommentarer har været muligt via eksempelvis Brian’s Threaded Comments i ca. 3 år, så hvis det er din bedste ven, bør du måske overveje det?

  Svar
 4. Mark

  Jeg vidste ikke lige hvad jeg skulle kalde det, så det blev “hipt”.

  Ellers er enig med dig. Hvorfor ikke åbne op for kommentarer, hvis man kan. Jeg føler, at Nielsen mener at en blog giver nogle forkerte konnotationer, men det må jo være op til sagligheden i indlægget/artiklen at vise, at der er substans i. At det ikke “bare” er en blog.

  Men derudover er Nielsens problem, at han har været i USA for længe. Han tænker altid Big Business. Det er der noget noget galt i som sådan – og han tjener selv en pæn skilling på at tænke i de baner – men det begrænser denne type diskussion en smule. Hans holdning er, at hvis der ikke kan tjenes penge på skidtet, så er det lige meget. Lidt i modstrid med hans holdning om at tænke mere langsigtet i mine øjne.

  Brians trådede kommentarer ser fint ud. Jeg kunne godt finde på at bruge det. Men jeg har accepteret, at det nok aldrig bliver standarden. Det har aldrig rigtig fundet sig til rette på www. Heller ikke i diverse forumsystemer.

  Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *