Farvel 2010 og goddag 2011 – WordPress generelt

Her kommer en status for WordPress i 2010 og lidt om, hvad der er i vente i 2011.

3.0 touchdown

WordPress logo grey

WordPress 2011 dot org.

Som det vigtigste skal nævnes, at WordPress rundede et af de helt skarpe hjørner med udgivelsen af version 3.0. Der er virkelig sket en del siden jeg selv begyndte at bruge det. Det var version 1.5.2 og allerede dengang var WordPress et ganske habilt system at bruge. Temaerne kunne tilføjes og fjernes på dit websted med et par museklik, og det samme kunne gøres med plugins. De skulle dog uploades via ftp, og der manglede  uundværlige funktioner, såsom billedupload, widgets og autoopdatering (tænk at man har kunnet leve uden). Men det gjorde at både designet og funktionaliteten af et websted kunne laves af de fleste. Jeg nåede lige at bruge den version i nogle måneder før version 2.0 udkom. Helt præcis den 31. december 2005. I version 2.0 fik vi en lidt kønnere WordPress backend, samt billedupload og wysiwyg-editoren. Med den version var det klart for alle, at WordPress var værd at satse på, uanset om du skulle lave dit eget websted eller lave et firmawebsted.

Fuld kraft frem

WordPress har været i en rivende og stabil udvikling siden. Det har fået mange flere indbyggede funktioner, og de fleste ting kan klares i administrationen, og alt det har gjort WordPress mere populært. Man kan sige, at WordPress kan det samme, som større systemer, men med en væsentlig forskel: WordPress ligner stadig sig selv, og er derfor stadig nemt at bruge. Og det er heldigvis noget, der ikke vil ændre sig.

Mod det uendelige univers

Nu hvor WordPress faktisk kan de ting, som de fleste har brug for, hvad vil så være den videre udvikling? Mit bud er at Multisite-muligheder vil blive udnyttet af flere. Bare de par websteder jeg selv har liggende under det samme domæne kunne med fordel samles i en multisite-installation. Den samme fordel vil kunne benyttes uanset om du er en privatperson, en familie, et firma eller er selvstændig.

Core plugins

Derudover vil vi blive mere vant til begrebet ‘core plugins‘. Disse plugins vil være en del af WordPress, men som en valgmulighed, og de vil blive udviklet og vedligeholdt sideløbende med selve WordPress. I første omgang BuddyPress og bbPress, men andre vil følge. Baggrunden er, at nogle plugins er så vigtige for mange, at de ville være på herrens mark, hvis plugin’et ikke virker efter en opgradering af WordPress. Derudover er der god mening i, at trække på WordPress’ brugertabel, når du bruger f.eks. bbPress, i stedet for at skulle have det i en installation for sig selv.

Lidt statistik

Folkene bag WordPress er glade for statistik. Jeg har fundet en side, der summerer tingene nogenlunde. Det handler mest om den hostede service hos wordpress.com, men fortæller lidt om interessen for WordPress (og blogging). Den officielle download counter taler jo også sit eget tydelige sprog. Der er også en enorm sproglig udbredelse, hvor WordPress Danmark har sit eget hjørne. I næste indlæg fokuserer jeg derfor på den danske del af WordPress, og hvad der er i vente i 2011.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *